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Bridge Training Nr. 989                                                             10 februari 2025 

 

Bridge Training, Arbitrair, de digitale cursus ‘Leuk, Leuker, Bridge!’ en 

het beantwoorden van alle mogelijke en soms ook onmogelijke vragen 
over bridge, doen we gratis. Omdat we het leuk vinden om service te 

verlenen.  

Een donatie mag, maar alleen als die slaat op reeds verleende 

service! Eens per jaar betaal ik daaruit een lunch, middagje bridge en 
een dinertje met al mijn vaste serviceverleners en een aantal ingelote 

donateurs. Want de pot moet leeg, winst willen we absoluut niet maken!  

 

NL76 ABNA 0549 4444 40, tnv Stravers, omschrijving: Bridgepot met je 
voornaam, zodat ik je een presentje voor je bijdrage kan toemailen. 

Redactie: Ciska Zuur, Margriet Jansze,  

Mirjam Dierckxsens, Monica Vuister, Ron Jedema,  
Siger Seinen, Jan van Die en Rob Stravers 

 

 www.bridgeservice.nl voor alle reeds verschenen Bridge Trainingen, 

Arbitrairs, Vragenhoekje Rekenprogramma, en alles wat bridge nog 

leuker maakt. 

 

Voor mooi tegenspel 
Deze Training richt zich op de mooie aspecten van Tegenspelen. 

 

 

Spel 1 West / Allen West  Noord Oost  Zuid 
    1  pas  1  pas 

2  pas  3  pas 

4  pas  pas  pas 

 

Dummy west   Leider oost 

 V 4 

 H 6 5 4    ?? 

 A V 5 4 3 

 V 5 

Jouw zuidhand 
 A 3 2 

 B 3 2 

 2 

 A H B 4 3 2 

 

Tegen oosts 4-contract kom je uit met A. 

Je partner speelt 9* bij en leider oost 6. 

 
*9 mag je zien als ‘aanmoedigend’. 

 

Met welke kaart begin je de 2e slag? 

 

 

  

http://www.bridgeservice.nl/
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Overpeinzing 1 West / Allen West  Noord Oost  Zuid 

    1  pas  1  pas 

2  pas  3  pas 

4  pas  pas  pas 

 
Dummy west   Leider oost 

 V 4 

 H 6 5 4    ?? 

 A V 5 4 3 

 V 5 

Jouw zuidhand 

 A 3 2 

 B 3 2 

 2 

 A H B 4 3 2 

 

Tegen oosts 4-contract kom je uit met A. 

Je partner speelt 9 (aanmoedigend) bij en leider oost 6. 

 

Met welke kaart begin je de 2e slag? 

 

Wat weet je? 

Partner noord belooft met zijn hoge klaveren zeer waarschijnlijk een 2-
kaart klaveren. Dat betekent dat hij (na H) de 3e klaverslag zou kunnen 

troeven. 
 

Tegelijk verwacht je ook dat de leider óók noords hoge klaveren zag en 

daarom de 3e klaverenslag door dummy hóóg zal laten troeven. En dat je 

partner zéér waarschijnlijk geen hogere troefkaart heeft. Leuk voor de 
leider, want die voorkomt met dummy’s V-aftroever een 

klaververliesslag… 
 

Dus zoek je naar een tegenspeelwijze waarmee je de leider 

(waarschijnlijk) toch een klaverslag laat verliezen… 
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Tegenspel 1 West / Allen West  Noord Oost  Zuid 

    1  pas  1  pas 

2  pas  3  pas 

4  pas  pas  pas 

 
  Partner noord 

 6 5 

 V 9 8 7 

 B 9 8 7 6 

 9 7  

Dummy west   Leider oost 

 V 4      H B 10 9 8 7 

 H 6 5 4     A 10  

 A V 5 4 3     H 10 

 V 5      10 8 6 

Jouw zuidhand 

 A 3 2 

 B 3 2 

 2 

 A H B 4 3 2 

 

Tegen oosts 4-contract kom je uit met A. 

Je partner speelt 9 (aanmoedigend) bij en leider oost 6. 

Met welke kaart begin je de 2e slag? 

 

Tel 3 punten als je kiest voor een kleine schoppen (troef).  

 
Zodra de leider daarna zelf troef speelt, pak je die slag met A én maak je H 

én B! 

 

Met troefaas in handen is het goed om naar dit soort oplossingen te zoeken. 

 

 

Spel 2 Zuid OW West  Noord Oost  Zuid 

          1 

pas  pas  1  1 

2  pas  pas  pas 

 
Dummy west   Leider oost 

 V B 5 4 

 5 4      ?? 

 A V 2 

 B 4 3 2 

Jouw zuidhand 

 H 3 2 

 H V 10 2 

 3 

 A V 10 8 6 

 

Tegen oosts 2-contract kom jij uit met H. Partner en leider leggen een kleine 

harten. Met welke kaart zet je de aanval voort? 
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Overpeinzing 2 Zuid OW West  Noord Oost  Zuid 

          1 

pas  pas  1  1 

2  pas  pas  pas 

 
Dummy west   Leider oost 

 V B 5 4 

 5 4      ?? 

 A V 2 

 B 4 3 2 

Jouw zuidhand 

 H 3 2 

 H V 10 2 

 3 

 A V 10 8 6 

 

Tegen oosts 2-contract kom jij uit met H. Partner en leider leggen een kleine 

harten. Met welke kaart zet je de aanval voort? 

 

Wat weet je? 

Wat betreft kracht beloofde je partner weinig met zijn twee passen…  
Hij zal wel wát hebben, want zonder plaatje bij noord hebben OW samen 

26 punten. Dan zouden ze geen genoegen nemen met een 2-contract… 

 

Wat betreft verdeling weet je dat je partner in ieder geval géén 4-kaart 

harten heeft. Met een 4-kaart harten had hij in zijn tweede beurt immers 

beslist 2 geboden. Dat hij zwak is (minder dan 6 punten) vertelde hij 

immers al met zijn eerste pas… 

 
Met (maximaal) een 3-kaart harten bij partner heeft de leider (minstens) 

een 4-kaart harten. Door jouw leuke hartenkaart dreigen er voor de leider 

hartenverliesslagen.  

 

Je kunt er vergif op innemen dat de leider er alles aan zal doen om zoveel 
mogelijk verliesslagen in de hartenkleur te voorkomen. Ook als je de 

leider bij aanvang van deze ronde een fijne ronde toewenste, rust op jou 

de super schone taak om de leider zoveel mogelijk te dwarsbomen.  
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Tegenspel 2 Zuid OW West  Noord Oost  Zuid 

          1 

pas  pas  1  1 

2  pas  pas  pas 

 
   Partner noord 

 A 10 9 8 

 8 7 6 

 10 9 6 5 

 7 5 

Dummy west   Leider oost 

 V B 5 4     7 6 

 5 4      A B 9 3   

 A V 2     H B 8 7 4 

 B 4 3 2     H 9 

Jouw zuidhand 

 H 3 2 

 H V 10 2 

 3 

 A V 10 8 6 

 

Tegen oosts 2-contract kom jij uit met H. Partner en leider leggen een kleine 

harten. Met welke kaart zet je de aanval voort? 

 

Speel troef! 3 is een gouden voortzetting. Daar geef je zeer waarschijnlijk 

geen slag mee weg. Integendeel: grote kans dat je daardoor zelf een () slag 

meer zult maken! Noteer 3 punten als jij ook voor 3 koos. 

 

 

Vraag 3 

 

Na welk(e) biedingen van je tegenstanders wil je wel of liever niet met troef 
uitkomen? 

 

Bieding a  Bieding b  Bieding c  Bieding d 

West Oost  West Oost  West Oost  West Oost 

1 1  - 1  - 1  1 2 

2 4  3 3SA  2 2  3 4 

   4   pas 

 

Geef per bieding aan of je wel of niet met troef wilt uitkomen. 

 

  



Bridge Training 989, 10 februari 2025, rob.stravers128@gmail.com 

6 

 

Overpeinzing 3 

 
Na welk(e) biedingen van je tegenstanders wil je wel of liever niet met troef 

uitkomen? 

 

Bieding a  Bieding b  Bieding c  Bieding d 
West Oost  West Oost  West Oost  West Oost 

1 1  - 1  - 1  1 2 

2 4  3 3SA  2 2  3 4 

   4   pas 

 

Geef per bieding aan of je wel of niet met troef wilt uitkomen. 

 

Vaak een even lastig als belangrijk dilemma. Niet zelden hangt het downspelen 
af van de keus om wel of juist niet de aanval te openen met een troefstart. 

 

Wat kan helpen: je verplaatsen in de huid van de leider. 

Meestal begin je als leider graag met troeftrekken. Maar… niet als je 
kaarten waarmee je een slag dreigt te verliezen wilt troeven in de hand 

met de minste troeven.  

 

Met een mooie bijkleur haal je graag de troeven van je tegenspelers op, 
waarna je de slagen van die bijkleur maakt zónder irritante aftroevers van 

je tegenspelers. 
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Antwoorden 3 

 

Na welk(e) biedingen van je tegenstanders wil je wel of liever niet met troef 
uitkomen? 

 

Geef per bieding aan of je wel of niet met troef wilt uitkomen. 

 
Bieding a  Bieding b  Bieding c  Bieding d 

West Oost  West Oost  West Oost  West Oost 

1 1  - 1  - 1  1 2 

2 4  3 3SA  2 2  3 4 

   4   pas 

 

NEE: 1 punt JA: 1 punt  JA: 1 punt  NEE: 1 punt 
 

Bieding a 

Zeker als west minstens een 5-kaart harten belooft, is de kans groot dat 

leider oost daar een leuke bijkleur aan heeft. Dan wil hijzelf niets anders 
dan troeftrekken om daarna wests harten om te zetten in slagen. 

Waarschijnlijk pakt voor jou een uitkomst in een andere (lage) bijkleur 

beter uit. Dus géén troefstart. 

 
Bieding b 

Ondanks wests beloofde hartensteun stelt oost 3SA als eindcontract voor. 

Als west dan tóch de voorkeur aan 4 geeft, zal hij 3 vooral bieden op 

een – grillige – verdeling (en dus niet op kracht). Je verwacht dus een 

westhand met dreigende aftroefslagen. Dat maakt een troefuitkomst 

zeer aantrekkelijk. 

 
Bieding c 

West geeft met zijn pas duidelijk voorkeur voor een hartencontract; grote 

kans dat hij kort is in schoppen, waardoor aftroevers dreigen… Dit 

biedverloop schreeuwt om een troefuitkomst! 
 

Bieding d 

Dit OW-paar beschikt over een duidelijke tweede kleur (). Daarom liever 

een uitkomst in een ongeboden kleur dan een troefuitkomst.  

 

 

 
Je puntentotaal is je rapportcijfer voor: ‘Uitstekende Troefstarter’ 
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Ontvangen vragen van lezers over wat je als ‘gewone’ 

speler aan de ‘gewone’ bridgetafel zou moeten weten. 
 

Vragen van ‘gewone’ wedstrijdleiders over arbitrages aan de 

‘gewone’ bridgetafels, publiceren we met ons antwoord in de 

maandelijks verschijnende ‘Arbitrair’. 
 

Vragen met ons antwoord en mededelingen die van belang zijn 

voor bridgeclubs, nemen we op in de Nieuwsbrief aan de clubs 

die zich opgaven voor de bridgeCLUBservice. 
 

 

Wie van ons tweeen heeft gelijk? 

Janus   Krelis    

 V 7 6 5    8 4 3 

 V 10 6 5    B 

 A 7 2    H V 8 6 

 10 2    A H 9 8 3 

 
West  Noord Oost  Zuid  (Oost/Niemand) 

 1  doublet 

2  2  pas  pas 

pas 
 

Krelis (zuid): 

Ik verwacht een 5-kaart schoppen in noord omdat noord met een 

doublet een 4-kaart schoppen belooft. 

 
Of komt een negatief doublet niet in aanmerking omdat ik begon met 

een doublet? 

 

Wat kunnen we het beste afspreken voor deze situatie? 
In de praktijk rekende ik op 5 schoppen. 

 

Janus (noord): 

Had ik 1SA moeten zeggen (6-9 punten)? Mijn 2 duidt op een vijfkaart 

en 10+ punten, maar ik had maar een 4-kaart schoppen.  

 

Rob: 
Krelis’ doublet belooft minstens openingskracht met minstens een 3-kaart 

in de ongeboden kleuren (doubleerder moet dan passen op elke bieding 

van partner die geen kracht belooft), óf Krelis belooft 17+ met elke 

verdeling. 
 

Janus moet uitgaan van het ‘normale’ doublet (12-16 punten), en dus ook 

van een mogelijke 3-kaart schoppen. 

 
Zonder wests 2-bijbod had Janus 1 moeten bieden (met 9+ punten 

2). Dat belooft minstens een 4-kaart schoppen.  
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Goed om na het 2-bijbod met precies een 4-kaart een (teruggekaatst) 

doublet te geven en met een 5-kaart 2. 

 
Maar… met de gegeven bieding en noordhand vind ik een pas op 2 ook 

heel aantrekkelijk. Met openingskracht bij de doubleerder en deze 4-

kaart tegen lijkt 2 tegenspelen aantrekkelijker dan zelf voor 2 gaan.  

 

Merk ook op dat zuid met openingskracht én een 5-kaart schoppen zeer 

waarschijnlijk met 1 had gevolgd (!). Dat mag al met 7-16 punten en 

een 5-kaart . 

 

 

Wat is in vredesnaam de bedoeling van dit alerteerverbod? 

Hallo Rob. 
 

Afgelopen maandag ging het bieden, tegen twee passende tegenstanders, op 

een van de spellen zo: 

 
1SA  Normale 1SA-opening 

3*   Puppet, soort Stayman, vraagt naar een hoge 5-kaart 

3*   Geen hoge 5-kaart, wel een of twee hoge 4-kaarten 

 4*  belooft beide hoge 4-kaarten 

4  eindcontract 

 

In het bovenstaande biedverloop werd 4 gealerteerd. 

Dat is volgens mij niet juist. Het is immers een bod op 4-hoogte en het wordt 

uitgebracht in de tweede biedronde. 

 

Ik vind het nogal wat om de tegenstanders niet te mogen inlichten over de 
betekenis van dit 4-bod. 

Wat is in vredesnaam de achtergrond van deze spelregel? 
 

Jan 

 

Rob: 
Ha, die Jan! 

 

Na de eerste biedronde (die begint met het openingsbod) geldt inderdaad 

een alerteerverbod voor biedingen boven het 3-niveau. 

 
De achtergrond: in de praktijk hebben de bieders zelf vaak meer aan de 

informatie dan de tegenstanders. Neem jouw biedvoorbeeld: voor de 4♦-

bieder kan het heel prettig voelen als hij ziet dat zijn partner het 4♦-bod 

heeft begrepen. Datzelfde kan gelden voor controlebiedingen en 

vervolgbiedingen na het antwoord op 4SA. Het concrete doel van dit 

verbod: bescherming van de tegenstanders. Mijn advies aan de 
tegenstanders is daarom: als je toch niet van plan bent te bieden, vraag 

dan pas na afloop van het bieden (tijdens jouw beurt in de eerste 

speelronde) naar een uitleg.  

Hopelijk neemt deze verklaring je voelbare verontwaardiging een beetje 
weg…  
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Waar komt die 5-kaart klaveren opeens vandaan? 

 

In een oude Training gaf je deze bieding 

 
Noord Zuid 

1  1 

2 

 
Daarbij merkte je op dat noord minstens een 4-kaart harten belooft met 

minstens een 5-kaart klaveren. 

 

Waarom heeft noord hier een vijfkaart klaver en een vierkaart harten? Als hij 
5-kaart hoog speelt kan hij toch ook een 2 kaart of vierkaart klaveren hebben 

met een vierkaart harten? 

 

Monica 

 
Rob: 

Ik vind dit een terechte vraag. Terecht, omdat ik daar niet meteen een 

duidelijk antwoord op heb. 

 
Laat mij even ‘hardop denken’. 

 

Noord biedt met 2 reverse. Regel bij een reversebod is dat de eerst 

geboden kleur dan minstens een 5-kaart is. Maar… daarbij denken we aan 

een echte openingskleur, en dat belooft 1 niet; dat kán immers ook een 

2-kaart zijn. 

 

Het 2-rebid ontkent in ieder geval een 4-kaart schoppen. Want met een 

4-kaart schoppen had noord het 1-bijbod van zuid tot 2 verhoogd. 

 

De 1-opening ontkent eveneens een 5-kaart harten.  

Noord heeft dus maximaal een 4-kaart harten en een 3-kaart schoppen en 

minstens zes kaarten in de lage kleuren. 

 

Noord belooft (met zijn 2-rebid) ook extra kracht: minstens 17 punten. 

Met 3-3 of 4-2 in de lage kleuren had hij (met 17 punten) 1SA geopend en 

met 18-19 punten (op partners 1-bijbod) 2SA. 

 

Dus moet zijn openings()kleur een 5-kaart zijn… 

 

Eenvoudiger: we vergeten deze rekensessie voortaan. We gaan er na 
een reversebod vanuit dat de openingskleur minstens een 5-kaart is. 


