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Bridge Training Nr. 986                                                               20 januari 2025 

 

Bridge Training, Arbitrair, de digitale cursus ‘Leuk, Leuker, Bridge!’ en 

het beantwoorden van alle mogelijke en soms ook onmogelijke vragen 
over bridge, doen we gratis. Omdat we het leuk vinden om service te 

verlenen.  

Een donatie mag, maar alleen als die slaat op reeds verleende 

service! Eens per jaar betaal ik daaruit een lunch, middagje bridge en 
een dinertje met al mijn vaste serviceverleners en een aantal ingelote 

donateurs. Want de pot moet leeg, winst willen we absoluut niet maken!  

 

NL76 ABNA 0549 4444 40, tnv Stravers, omschrijving: Bridgepot met je 
voornaam, zodat ik je een presentje voor je bijdrage kan toemailen. 

Redactie: Ciska Zuur, Margriet Jansze,  

Mirjam Dierckxsens, Monica Vuister, Ron Jedema,  
Siger Seinen, Jan van Die en Rob Stravers 

 

 www.bridgeservice.nl voor alle reeds verschenen Bridge Trainingen, 

Arbitrairs, Vragenhoekje Rekenprogramma, en alles wat bridge nog 

leuker maakt. 

 
De verschillende krachten van SA 

 

1. Stel eerst de kracht vast die Zuid belooft met zijn zes SA-biedingen.  

2. Schrijf de letters van de zes biedseries in de volgorde van de minste naar de 
meeste puntenkracht.  

 

S. West  Noord Oost  Zuid 

       1 

 pas  pas  1  1SA  

  

 

K. West  Noord Oost  Zuid   

   1  pas  2SA 

   

 

E.  West  Noord Oost  Zuid 

       2SA 

   

 

S. West  Noord Oost  Zuid 

       1 

 pas  1  2  2SA  

  

 

A. West  Noord Oost  Zuid 

       1SA 

   

 

L. West  Noord Oost  Zuid 
       1 

pas  2  pas  2SA  

 

http://www.bridgeservice.nl/
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Mijn volgorde 

 
K. West  Noord Oost  Zuid   

   1  pas  2SA 

 

Deze 2SA-sprong belooft 10-11 punten. Zuid nodigt partner noord daarmee uit 

om met meer dan gewone openingskracht (15 of 14 mooie punten) zijn heil te 

zoeken in een manchecontract. Zuid ontkent met deze sprong 

– vanzelfsprekend – een 4-kaart schoppen. Mét een 4-kaart schoppen had zuid 

beslist 1 geboden. Een 4-contract levert immers meestal meer op dan 3SA. 

   

 

L. West  Noord Oost  Zuid 
       1 

pas  2  pas  2SA  

 

Noord belooft met zijn bijbod minstens 10 punten. Dan heeft zuid aan 15 

punten genoeg voor 3SA. Dit 2SA-bod vertelt aan noord dat de kracht echt 
ophoudt bij 12-14 punten. Toegegeven: met 14 ‘mooie’ punten had zuid de 

boel wel afgemaakt met 3SA. Maar… wat zijn mooie punten? Die vraag laat ik 

jou beantwoorden. Ik geef twee handen. Mijn vraag aan jou: wat is de hand 

met de mooie punten? 
Hand A   Hand B 

 A B 4    V B 10 

 A 6 5     H 6 

 H 6 5 4    H V B 10 9 

 V 7 2    V 7 2 

 

Voor degenen die twijfelen, en/of behoefte hebben aan een weldadig voelende 

bevestiging, geef ik mijn antwoord bij biedserie E… 

 

 
A. West  Noord Oost  Zuid 

       1SA 

   

Geen discussie: al decennialang belooft de 1SA-opening 15-17 punten. In de 

zestiger jaren was 16-18 de norm. Met daarnaast 12-14 punten in het 
Ekassysteem en 10-12, ongeacht de kwetsbaarheid(!), in Nieuw Amstelveens. 

 

 

S. West  Noord Oost  Zuid 

       1 

 pas  pas  1  1SA  

 

Een gemene… Dit goedkope rebid van slechts 1SA belooft namelijk 18-19 

punten! Waarom zoveel? Omdat partner met zijn pas maximaal 5 punten 

belooft en nul punten kan hebben. Als niet oost, maar west met 1 had 

gevolgd, kán partner noord ook met 6-9 punten passen. Ook dan belooft zuids 

1SA-rebid 18-19 punten. Want… met 15-17 had zuid 1SA geopend, en met 12-

14 punten is een 1SA-rebid véél te riskant tegenover mogelijk niets bij partner. 
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S. West  Noord Oost  Zuid 

       1 

 pas  1  2  2SA  

 

Dit 2SA-rebid belooft net zoveel kracht als het 1SA-rebid in de vorige biedserie: 

18-19 punten. Ondanks dat dit 2SA-bod geen sprongbod is.  

 

Als we het erover eens zijn dat zónder het 2-tussenbod van oost, het 2SA-

rebid wél 18-19 punten belooft, waarom zou die kracht dan niet zijn vereist als 

oost een hand heeft die kennelijk het tussenbod van 2 rechtvaardigt? 

 

Merk op dat het bijbod van partner noord de kracht bepaalt van zuids 2SA-
rebid. 

 

Na:  West  Noord Oost  Zuid 

       1 

 pas  2  2  2SA  

 

Belooft het 2SA-rebid namelijk géén extra kracht maar ‘gewoon’ 12-14 punten. 

 

 
E.  West  Noord Oost  Zuid 

       2SA 

 

 

Eerst mijn schuld inlossen van biedserie L.  

Natuurlijk is hand B de hand met de mooie punten! De aansluitende plaatjes 
geven immers veel meer kans op slagen dan de ‘losse flodders’ in hand A! Met 

hand B bied je na partners 2-bijbod 3SA.  

 
Over de 2SA-opening in deze bieding E kunnen we kort zijn: 20-22 punten! 

 

 

Over je puntentotaal spreken we niet. Als je de letters van de biedingen in de juiste 

volgorde plaatst zegt dat alles over je bridgeniveau. Daar mag je desgewenst ‘BAK’ 

aan toevoegen. 
 

Klas(se)bak is namelijk een bekende term in de sportwereld, afkomstig uit het 

wielrennen. Ik zie niet veel verschil tussen een wielrenner en een bridger: beide 

sporters zitten immers!  
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Ontvangen vragen van lezers over wat je als ‘gewone’ 

speler aan de ‘gewone’ bridgetafel zou moeten weten. 
 

Vragen van ‘gewone’ wedstrijdleiders over arbitrages aan de 

‘gewone’ bridgetafels, publiceren we met ons antwoord in de 

maandelijks verschijnende ‘Arbitrair’. 
 

Vragen met ons antwoord en mededelingen die van belang zijn 

voor bridgeclubs, nemen we op in de Nieuwsbrief aan de clubs 

die zich opgaven voor de bridgeCLUBservice. 
 

 

Beste Rob, 

 

Mijn vriendin en ik proberen ‘automatische aanpassing van het aantal 
slagen’ van artikel 64 te begrijpen. Dat lukt ons nog niet echt. 

Dus vragen wij je hulp. 

 

Ik hanteerde altijd de regel:  
Als de verzaker de slag waarin hij verzaakte niet maakte (maar zijn partner 

wel) en dat paar na de verzaking geen slag meer won, laat ik nul slagen 

‘automatisch’ overdragen. 

 

Mijn vriendin is van mening dat als de overtredende partij de slag won waarin 
is verzaakt, deze alsnog overgedragen moet worden. Ook als dat paar na de 

verzaking geen enkele slag meer maakte. 

 

Wie van ons heeft gelijk? 

 

Rob: 

Zet j(ulli)e schrap… 

 
 Als is verzaakt met een kaart van dummy, volgt geen ‘automatische 

aanpassing van het aantal slagen’. De wedstrijdleider stelt vast welk 

resultaat zou zijn behaald na correct spel van dummy’s kaarten.  

Dat wordt de score (artikel 64C). 

 
 Na een voldongen verzaking van de leider of van een tegenspeler, 

bepaalt de kaart waarmee is verzaakt de automatische aanpassing 

(artikel 64A)! Wint die kaart de slag, dan worden (minstens) twee 

slagen overgedragen als de verzaker of diens partner daarna nog 
minstens één slag maken. 

 

 Als de kaart waarmee is verzaakt die slag niet wint (zoals bij jullie 

gebeurde) is de automatische aanpassing één slag als de verzaker of 
diens partner minstens één slag maken vanaf die verzaking, dus 

inclusief de slag waarin is verzaakt. Ook dat gebeurde in deze zaak, 

dus jullie moeten één slag overdragen... 
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Verkeerd biedkaartje neergelegd 

Ik zat west en dacht te openen met 1.  

Mijn linker tegenstander noord gaf een doublet. Toen ik naar mijn bieding 

keek, zag ik dat ik 1 op tafel had gelegd (ik had alleen V).  

Mijn partner oost paste. Na enig denken bood zuid 1SA, gevolgd door pas, 

pas, pas. 

 

1SA werd met een overslag gemaakt. De overige resultaten waren: 2x 4C,         

1x 4-1, 1x 3+2. 

 

Omdat NZ gaande het spel zagen dat ik maar één schoppen had, raakten ze 

verontwaardigd over mijn bod. Ik heb hun uitgelegd dat ik per ongeluk een 
verkeerd biedkaartje op tafel had gelegd. We hebben dit geval achteraf 

voorgelegd aan de wedstrijdleider en die heeft er (voor de lieve vrede?!) 

50%/50% van gemaakt, waarmee ik akkoord ging. 

 
Volgens mij had ik mijn vergissing op geen enkel moment moeten/kunnen 

herstellen. Graag de mening van de deskundige. 
  

Rob: 
Een verkeerd biedkaartje neerleggen is – gelukkig – toegestaan. Als je dat 

ontdekt voordat je partner biedt mág je aan de wedstrijdleider vragen om 

correctie. Het is géén overtreding als je dat niet vraagt.  

 

Ik kan mij voorstellen dat je tegenstanders verbaasd reageren als ze 
merken dat je maar één schoppen had. Maar verontwaardigd raken is toch 

wel een paar bruggen te ver. En een overtreding van artikel 74A. 

 

Er is dan ook geen enkele reden om het resultaat aan te passen, zeker 
niet voor de lieve vrede! Dat zou spelers alleen maar stimuleren om op dit 

soort vergissingen onbeheerst/onvolwassen te reageren. Zonder 

overtreding die invloed heeft op het resultaat kan van een kunstmatige 

arbitrale score op een spel geen sprake zijn. Als een wedstrijdleider – dus 
ten onrechte – meent met een kunstmatige score te moeten komen, denk 

ik eerder aan 50%/30%, waarbij de 30% voor het paar is dat nog veel 

moet leren. 

 
 Ciska: 

Met Rob eens: totdat je partner biedt, mag je de wedstrijdleider vragen je 

vergissing te corrigeren. Het is overduidelijk een niet-bedoeld bod, maar 

waarom pakte je dat kaartje? Het is geen misgreep: de klaveren zitten ver 

van de schoppen in je biedbakje. Ik ga niet weer de discussie aan over 
concentratieverlies, maar ik vraag me af of dit bod terug mag.  

Verder: ja de tegenstanders voelen zich 'gepiepeld'. Maar zonder boze 

opzet. Teleurstelling zou beter zijn geweest dan verontwaardiging. 

 
 Rob: 

Ciska heeft gelijk, iets mistigs als concentratieverlies is lastig te 

onderscheiden van een fout door ‘overgeconcentreerd’ zijn. Daarom is het 

volledig aan de ter plaatse zijnde wedstrijdleider om vast te stellen of je 
inderdaad 1 wilde openen op het moment dat je 1 pakte en neerlegde.  

 


